PHARMA PROFIT KONGRES 2018 za účasti Market Vision

Zúčastnili jsme kongresu Pharma Profit, kde naše kolegyně Jana Klusáčková, account managerka pro oblast farmacie, přednášela na téma: "Co odhalil mystery shopping v tuzemských lékárnách". Detailně jsme se tentokrát podívali na expedici cestovní medicíny a využití obchodního potenciálu této kategorie.

Studie byla zaměřena jak na nejvýznamnější, tak na menší poskytovatele lékárenských služeb na tuzemském trhu. Zaměřili jsme se na hodnocení 10 různých společností. Pro hodnocení kvality obsluhy Market Vision využívá tzv. Index Kvality obsluhy, který obsahuje porovnání zhruba 30 vybraných ukazatelů a jejich přepočet na základě váženého průměru. Nejlépe ze všech sledovaných společností si na jeho základě vedly BENU lékárny s výsledkem 70 %, následované Dr. Maxem (58 %) a Lékárnami Na Zdraví (54 %).

Průměrný tržní benchmark se pohyboval na úrovni 46 % a jeho poměrně nízké hodnocení ovlivnily negativně hodnocené oblasti, na kterých stojí snaha o komplexnost péče o pacienty (identifikace potřeb pacienta, předané informace o léku a nabídka doplňkové expedice).

Podrobné výsledky celého trhu podle jednotlivých sledovaných oblasti, srovnání jednotlivých lékáren a jejich poboček najdou zájemci ve volně prodejné studii Lékárny 2018 – Benchmark kvality obsluhy v lékárnách v ČR. Obsahuje hodnocení celkem 105 mystery návštěv.

V případě zájmu o naši studii nás kontaktujte na jana.klusackova@marketvision.cz.

Celý článek z časopisu Pharma Profit 25/2018 si přečtěte zde: